Š.MICHAĽANY:Situácia v obci sa po zásahu polície upokojuje,naďalej ju monitorujú

08.08.2009 Sabinov

Šarišské Michaľany 8. augusta (TASR) – Situácia v Šarišských Michaľanoch, kde sa dnes konalo protestné zhromaždenie prívržencov Slovenskej pospolitosti, sa upokojila.
TASR to potvrdila hovorkyňa Krajského riaditeľstva (KR) Policajného zboru (PZ) v Prešove Magdaléna Fečová. Zároveň uviedla, že policajti obec neustále monitorujú a v prípade potreby sú pripravení zabezpečiť verejný poriadok.
K policajnému zásahu uviedla, že krátko po 15. hodine starosta obce účastníkov protestu vyzval, aby do určitého času opustili areál a zhromaždenie ukončili. Tí však výzvu nerešpektovali. Na základe vyjadrení a výziev Mariána Kotlebu zo Slovenskej pospolitosti ho polícia podľa Fečovej identifikovala ako organizátora neohláseného podujatia, čím sa dopustil porušenia ustanovení príslušného zákona. Zástupca polície ho preto vyzval, aby podal k veci vysvetlenie. Počas výzvy začali Kotlebovi prívrženci hádzať na policajtov kamene, fľaše a sklenené poháre.
Niekoľko minút pred 16. h vykonali poriadkové sily zásah. Kotlebu a niekoľkých ďalších členov pospolitosti spacifikovali a účastníkov zhromaždenia vytlačili z areálu futbalového ihriska. Zásah pokračoval a poriadkové oddiely tlačili dav, ktorý neustále útočil kameňmi a fľašami, až na hlavnú cestu, kde ich rozohnali. Vzhľadom na to, že útok sa stupňoval, polícia nasadila aj vodné delo.
Podľa vyjadrenia hovorkyne policajti v medziach zákona zakročili voči útočiacim zhromaždeným, aby nastolili verejný poriadok. Kotlebu predviedli na obvodné oddelenie PZ.
Marián Kotleba prišiel dnes na miesto akcie asi o 14.30 h. Tam ho už vítalo asi dvesto prívržencov, okrem toho sa však prizeralo aj niekoľko stoviek obyvateľov Šarišských Michalian. Pred zhromaždenými vyzýval štátne orgány, aby riešili trestné činy, ktoré na Slovensku páchajú neprispôsobiví \"cigáni\", pretože situácia je neúnosná a majoritné obyvateľstvo je nimi ohrozované. Príkladom je podľa neho aj skutočnosť, že v Š. Michaľanoch došlo v poslednom období ku krvavým útokom, pri ktorých zomrela predavačka a takmer na smrť bol dobitý 65-ročný dôchodca. Zo spomínanej vraždy a ťažkého ublíženia na zdraví obvinili Rómov z neďalekých Ostrovian.
Okrem slovenských prívržencov na stretnutie prišli aj niekoľkí zástupcovia českých extrémistických združení a údajne tu boli aj ľudia z Maďarska. Necelú hodinu po jeho vystúpení nasledovala výzva polície na opustenie priestoru a zásah poriadkových zložiek.
 

Vyberte región